ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19/11 συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου. Με παρόντες τους 6 από τους 7 εκπροσώπους (απών ο Μ. Στρατάκης από τη ΔΑΚΕ) συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

Απόλύσεις στο δημόσιο τομέα: Με αφορμή το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει απολύσεις υπαλλήλων του δημοσίου με συνοπτικές διαδικασίες υπερψηφίστηκε πρόταση της Αγωνιστικής παρέμβασης:
α) για τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ στις κινητοποιήσεις των ΟΤΑ, των ΙΔΑΧ του Πανεπιστημίου και όσων άλλων εργαζομένων αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο της απόλυσης, για κάλεσμα στην ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ και τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες του Δημοσίου
β) για άμεση κινητοποίηση και κοινή δράση προκειμένου να αποτρέψουμε το σάρωμα των εργασιακών σχέσεων και τις απολύσεις που υπαγορεύουν οι πολιτικές των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου, της δημοσιονομικής προσαρμογής ΔΝΤ και ΕΕ.
γ) για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης για το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, την Τρίτη 27/11 και ώρα 18.00 στα κεντρικά λύκεια.

Διάφορα υπηρεσιακά θέματα συναδέλφων: Συζητήθηκαν ζητήματα όπως
α) η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης της ΕΔΕ Πέτρας. Αποφασίστηκε αναμονή  λίγων ακόμα ημερών και σε περίπτωση νέας καθυστέρησης επαναπροσέγγιση της θέσης της ΕΛΜΕ.
β) το ζήτημα της Άγρας και της κανιβαλιστικής διάθεσης απέναντι σε συνάδελφο που επιδεικνύουν η διεύθυνση του σχολείου, ο προϊστάμενος και τα τοπικά ΜΜΕ. Σε σχετικό ψήφισμα που καταθέσαμε ως Αγωνιστική Παρέμβαση είχαμε τη θετική ψήφο μόνο της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ θεώρησε ότι η ΕΛΜΕ δεν πρέπει να πάρει θέση και οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ εμείναν σε μία θέση που ούτε τη θιγόμενη συνάδελφο ικανοποιεί, ούτε σε καμία περίπτωση αντιστοιχεί στο ρόλο συνδικαλιστικού οργάνου, στηρίζοντας ουσιαστικά τη διοίκηση.
γ)  το ζήτημα συναδέλφου από την Αγ. Παρασκευή και της διαφαινόμενης παρατυπίας κατά τη διάθεσή του σε δεύτερο σχολείο για συμπλήρωση ωραρίου. Αποφασίστηκε να κληθούν οι αιρετοί να πάρουν επιτέλους θέση πάνω στα ζητήματα για τα οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν τους εκπαιδευτικούς.
Κενά - ελλείψεις: Καθώς το πρόβλημα παραμένει ακόμα – τέλος Νοέμβρη - ανοιχτό, αποφασίστηκε η συλλογή των σχετικών στοιχείων και ο συντονισμός με την ΟΛΜΕ για την αντιμετώπισή του σε κεντρικό επίπεδο.
Στοχοποίηση εκπαιδευτικού στη Λευκάδα: Ως Αγωνιστική Παρέμβαση προτείναμε ψήφισμα συμπαράστασης για τις διώξεις νηπιαγωγόυ στη Λευκάδα κατόπιν υπόδειξης της ΧΑ. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και θα σταλεί στα σχολεία.
Διώξεις εργαζομένων για πολιτική δράση: Καταθέσαμε ψήφισμα συμπαράστασης στον εκπαιδευτικό Θ. Αγαπητό και τους υπαλλήλους του ΟΤΑ, οι οποίοι συνελλήφθησαν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις για την επίσκεψη Φούχτελ. Εξαιρουμένου του μέλους της ΔΑΚΕ, το ψήφισμα υιοθετήθηκε και θα σταλεί στα σχολεία.
Αντιφασιστική-αντιρατσιστική πρωτοβουλία: Συζητήθηκε το ζήτημα της σύστασης κριτικής επιτροπής για το διαγωνισμό αντιφασιστικής αφίσας της ΕΛΜΕ. Η συλλογή των αφισών θα γίνεται μέχρι και την Παρασκευή 23/11 από τα μέλη του ΔΣ ή με αποστολή στα γραφεία της ΕΛΜΕ. Επίσης συζητήθηκε η διοργάνωση της δεύτερης αντιφασιστικής εκδήλωσης της ΕΛΜΕ την Παρασκευή 30/11 στο δημοτικό θέατρο.
Συμπαράσταση στους αγώνες του Λημνιακού λαού: Με πρόταση της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας, το ΔΣ ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουνοι κάτοικοι της Λήμνου με την κατάργηση της τοπικής ΔΟΥ, τη διαφαινόμενη κατάργηση του ΙΚΑ, τα προβλήματα με τα ελλείπή ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια κ.ο.κ. Η απόφαση θα σταλεί στα σχολεία.
Εποπτικό συμβούλιο: Συζητήθηκε η απαράδεκτη καθυστέρηση στη σύσταση του εποπτικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου με ευθύνη που βαραίνει την πρωτεύσασα παράταξη (ΔΑΚΕ) στις εκλογές της ΕΛΜΕ τη άνοιξη του 2011 (!). Ζητήθηκε από τον εκπρόσωπό της να κινήσει τη σχετική διαδικασία σύμφωνα με το καταστατικό.