Γλώσσες προγραμματισμού


Γλώσσες προγραμματισμού εννοούμε ένα σύνολο από εννοιολογικούς και συντακτικούς κανόνες με σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών σε ένα υπολογιστή.
Το λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή είναι ένα καλό παράδειγμα αναπτυξης προγραμμάτων με σκοπό τη διαχείριση του από τον χρήστη. Οι γλώσσες προγραμματισμού χωρίζονται σε γλώσσες χαμηλού επιπέδου και υψηλού.

Με τον όρο χαμηλού επιπέδου εννοούμε μια γλώσσα που είναι κοντά στη γλώσσα μηχανής εκείνη δηλαδή που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής.
Οι ανάγκες αλλά και η εξέλιξη στο χώρο των υπολογιστών οδήγησαν στην ανάπτυξη υψηλού επιπέδου γλωσσών ικανές να χειριστούν δεδομένα και υπολογισμούς για πολύπλοκους χειρισμούς, όπως εκείνους που εμφανίζονται στα μαθηματικά την στατιστική και αλλού.

FORTRAN


Αναπτύχθηκε απο την IBM το 1950 και ήταν προορισμένη στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.Τα αρχικά της βγαίνουν από τις λέξεις FORmula TRANslation ,που σημαίνει 'μετάφραση τύπων'.

COBOL

To 1960 παρουσιάστηκε η Cobol, γλώσσα για την ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών, άλλωστε το ίδιο το όνομα της Common business oriented language φανερώνει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.Η γλώσσα ήταν πολύ δημοφιλής με αποτέλεσμα να γνωρίσει αρκετές εκδόσεις, ενώ υπάρχει μέχρι τώρα.Η γλώσσα χρησιμοποιεί τo συντακτικό της αγγλικής γλώσσας, με προτάσεις παραγράφους και ρήματα όπως   ADD,MULTIPLY,MOVE,DISPLAY,ACCEPT κτλ.Χρησιμοπιεί τέσσερις υποδιαιρέσεις, Divisions ,μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το πρόγραμμα, IDENTIFICATION,ENVIRONMENT,DATA και PROCEDURE DIVISION.

BASIC 

Η γλώσσα προγραμματισμού Basic δημιουργήθηκε το 1964 για εκπαιδευτικούς σκοπούς και μοιάζει αρκετά με την FORTRAN.Γνώρισε αρκετές εκδόσεις, ενώ η Microsoft με την Visual Basic την καθιέρωσε ως μια γλώσσα υψηλών απαιτήσεων για τις σύγχρονες ανάγκες προγραμματισμού.
Το παρακάτων πρόγραμμα εμφανίζει στην οθόνη τη φράση "Hello world".
10 PRINT "Hello, world!"
20 END

Το παρακάτω πρόγραμμα αποφασίζει αν ένας αριθμός που δίνεται από τον χρήστη είναι θετικός, μηδέν ή αρνητικός, και εμφανίζει ένα μήνυμα
10 PRINT "Δώσε έναν αριθμό"
20 INPUT a
30 IF a<0 br="br" then="then"> 40 PRINT "Ο αριθμός είναι αρνητικός."
50 ELSEIF a=0 THEN
60 PRINT "Ο αριθμός είναι το μηδέν."
70 ELSE
80 PRINT "Ο αριθμός είναι θετικός."
90 ENDIF
100 END

 PASCAL

Η γλώσσα Pascal (προφέρεται Πασκάλ) δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης από τον Νικλάους Βιρτ (Nicklaus Wirth). Πήρε το όνομά της προς τιμή του μαθηματικού και φιλοσόφου Μπλεζ Πασκάλ (Blaise Pascal). Είναι μία δομημένη γλώσσα με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη δυνατότητα ορισμού από τον προγραμματιστή δικών του δομών δεδομένων. Ιδιαίτερα δημοφιλής μέχρι σήμερα, αφού η εταιρεία Borland την έχει συμπεριλάβει στο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών Delphi Studio. Το παρακάτω παράδειγμα εμφανίζει το γνωστό μήνυμα "Ηello world!"
program HelloWorld;
begin writeln('Hello World');
end.

JAVA

Αντικειμενοστρεφής γλώσσα με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών στο διαδίκτυο. Αναπτύχθηκε από τη Sun Microsystems. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Java, έναντι των περισσότερων άλλων γλωσσών είναι η ανεξαρτησία του λειτουργικού συστήματος και πλατφόρμας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση  του μεταγλωττιστή javac, στη συνέχεια εκτελείται σε μια εικονική μηχανή που ονομάζεται Java Virtual Machine.H JVC εξαρτάται από το είδους του λειτουργικού συστήματος και αρχιτεκτονικής επεξεργαστή.

Object driving programming

Mε την ανάπτυξη γραφικών περιβαλλόντων εργασίας εμφανίστηκαν και οι γλώσσες που εκμεταλλεύονται το γραφικό τρόπο επικοινωνίας με το χρήστη. Έτσι κάθε εφαρμογή αναπτύσσεται στο δικό της περιβάλλον με όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε σε αυτά. Ο χρήστης έχει πλήρη έλεγχο στο πρόγραμμα ,ενώ η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον γίνεται με τα γνωστά γραφικά στοιχεία, δηλαδή μέσω μενού, παράθυρων εντολών, κουμπιών κλπ.

Με την πληροφορίες από Wikipedia.

Φιλικά από τους συνεργάτες μας

Interlink,
Σχολή Πληροφορικής         
Ίππειος ΛέσβουSITE: http://interlink-studies.blogspot.gr
τηλ:22510-93851