ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Π.ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ


Με αφορμή μία σειρά από δημοσιεύματα που έχουν απασχολήσει τα τοπικά ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό, θα ήθελα να δώσω ορισμένες διευκρινίσεις.


Όσον αφορά στις Πύλες Εισόδου

Στις 15/10/2012 κατέθεσα Ερώτηση με θέμα τη θεσμοθέτηση των λιμένων Πέτρας και Πλωμαρίου ως πύλες εισόδου. Η Ερώτησή μου αυτή, ουδεμία σχέση έχει με την Ερώτηση του συναδέλφου Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Τέρενς Κουΐκ, ο οποίος φαίνεται ακόμη και σήμερα να αγνοεί το αρ.5 του Ν.3386/2005, το οποίο ορίζει ότι προϋπόθεση για τον ορισμό ενός σημείου ως πύλη εισόδου είναι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από οχτώ συνολικά Υπουργεία, κάτι που ούτως ή άλλως αναφερόταν και στην απάντηση που του έχει απευθύνει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας.
Πέρα από αυτό όμως, η δική μου Ερώτηση αφενός αφορά δύο λιμένες, αυτόν της Πέτρας και αυτόν του Πλωμαρίου, και αφετέρου θέτει δύο εντελώς διαφορετικά ερωτήματα προς όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς.
Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως αν την πρώτη Ερώτηση ο κ. Κουΐκ την κατέθεσε στις 29/08/2012, τη δεύτερη, την κατέθεσε εφτά ημέρες μετά τη δική μου, δηλαδή στις 22/10/2012. Πέραν αυτών όμως, όποιος επιθυμεί να δρέψει δάφνες θα πρέπει πρώτα να αναλογιστεί κατά πόσον οι μέχρι στιγμής ενέργειές του ήταν συστηματικές και στοχευμένες ή κατά πόσο έγιναν απλά προς χάριν εντυπωσιασμού, γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται από προχειρότητα. Δε νομίζω πως η απλή παράθεση του Υπομνήματος του Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας αποτελεί ικανοποιητική Ερώτηση που στοχεύει σε ουσιαστικές απαντήσεις.

Υπενθυμίζω εδώ, πως στην Ερώτησή μου, επειδή ακριβώς έπεται της πρώτης Ερώτησης του κ. Κουΐκ, έχω λάβει υπόψη μου και αναφέρω τις δύο απαντήσεις που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή λάβει ο συνάδελφος Βουλευτής για το λιμένα της Πέτρας.
Κατανοώ την αγωνία του. Δυστυχώς όμως, δεν μπορώ να τη συμμεριστώ, γιατί, όπως δήλωσα και μετά τη σημερινή μου συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΛΠ, κ. Ανωμερίτη, δε με ενδιαφέρει καθόλου ο αγώνας των εντυπώσεων. Εμένα με ενδιαφέρει οι ενέργειές μου, στο πλαίσιο των μέσων που διαθέτω, να είναι ουσιαστικές και να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους κατοίκους του τόπου μου.

Όσον αφορά στον Καστανιώνα Αγιάσου

Έχει περάσει αρκετός καιρός, όμως αισθάνομαι την ανάγκη να θυμίσω πως τη μελέτη για τον εμβολιασμό των δέντρων στον Καστανιώνα της Αγιάσου την είχαμε χρηματοδοτήσει ως τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, μετά από αίτημα του τ. Δήμου Αγιάσου.
Συνεπώς, η ενασχόλησή μου με το συγκεκριμένο ζήτημα και το ενδιαφέρον μου διαρκεί αρκετά χρόνια. Εκείνο που επίσης γνωρίζω, είναι ότι απευθύνθηκα μέσω της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής μου στον κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και στον κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ως τους καθ’ ύλην αρμόδιους να απαντήσουν τόσο αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν για την επίσπευση της υλοποίησης του έργου της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς στους 11 Νομούς της χώρας που είχε ενταχθεί στις αρχές του 2012 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013», όσο και ειδικότερα με ποιες ενέργειες σκοπεύουν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον εμβολιασμό του Καστανιώνα Αγιάσου, με δεδομένο ότι είναι ήδη έτοιμη η σχετική μελέτη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που είχα καταθέσει στη Βουλή, ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης, δήλωσε πως αφενός έχει δοθεί ήδη η εντολή για την παρασκευή των σκευασμάτων εμβολιασμού, προκειμένου η προγραμματισμένη παρέμβαση από το ΙΔΕ να γίνει εγκαίρως και ο εμβολιασμός να ξεκινήσει το Μάιο 2013, και αφετέρου πως η χρηματοδότηση θα γίνει από πόρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι μέσω ΕΣΠΑ.
Η παρέμβασή μου ήταν συγκεκριμένη, όπως αντίστοιχα συγκεκριμένη ήταν και η απάντηση του Υπουργού, αλλά και η σχετική μου δήλωση προς τους καστανοπαραγωγούς του νησιού μας, με τους οποίους είχα συναντηθεί ο ίδιος και είχα ενημερωθεί, όπως και στο παρελθόν, για τα προβλήματά τους.

Όσον αφορά στους παράνομους μετανάστες

Για το συγκεκριμένο θέμα έκανα μία ολοκληρωμένη παρέμβαση, καταθέτοντας μάλιστα στη Βουλή μία εμπεριστατωμένη συγκριτική μελέτη για τα συστήματα υποδοχής και κράτησης των παράνομων μεταναστών σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της κύρωσης και ψήφισης του σχετικού Νομοσχεδίου το Σεπτέμβριο.
Η εμπλοκή μου με το συγκεκριμένο ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια το νησί μας, και πάλι δεν είναι σημερινή. Χρονολογείται από τότε που ήμουν Νομάρχης Λέσβου και με τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που μου αναλογούσαν τότε φρόντιζα και πάλι να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα τόσο για τους κατοίκους της Λέσβου, όσο και για τους ανθρώπους αυτούς που εισέρχονταν παράνομα στη χώρα.
Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τη σημερινή κατάσταση και επειδή έχω ήδη εισηγηθεί τη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής για την προσωρινή διαμονή μεταναστών στο νησί, πρόταση στην οποία ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας, έχει συμφωνήσει και αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου, θεώρησα ότι οφείλω με επιστολή μου να υπενθυμίσω την κρισιμότητα της κατάστασης τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες, όσο και πρωτίστως για τους κατοίκους της Λέσβου, οι οποίοι εκτίθενται καθημερινά σε υγειονομικούς και άλλους κινδύνους.
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου
Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, θα ήθελα να επαναλάβω για ακόμη μία φορά πως οι κινήσεις εντυπωσιασμού και ο αγώνας των εντυπώσεων καθόλου δε με αφορούν.
Από τη θέση του Βουλευτή που κατέχω σήμερα, εκείνο που προσωπικά επιθυμώ είναι με τα μέσα που διαθέτω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τους κατοίκους του νησιού μου. Αυτό σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις μου, επιχειρώ να είναι όσο γίνεται περισσότερο εμπεριστατωμένες και στοχευμένες, ώστε και οι απαντήσεις που λαμβάνω να είναι αντίστοιχα σαφείς και ξεκάθαρες, προκειμένου και οι λύσεις που δίνονται να είναι ουσιαστικές. Επίσης, υπάρχουν ενέργειες που γίνονται προκειμένου να μεταφέρουν στην Κυβέρνηση τοπικά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών της Λέσβου, της Λήμνου και του Αϊ Στράτη, ενέργειες που δημοσιεύονται γιατί έχουν ήδη συμβάλει στο να δρομολογηθεί μία λύση σε ένα πρόβλημα και ενέργειες που δε δημοσιεύονται μέχρις ότου δοθεί μία απάντηση που εξασφαλίζει χειροπιαστά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο τρόπος που προτιμώ να λειτουργώ και πάντα λειτουργούσα, όπως προτιμώ οι κρίσεις περί αποτελεσματικότερης συμβολής στα κοινά να δίνονται εκ των υστέρων και αφού έχει προηγηθεί μία συνολική αποτίμηση των δράσεων καθενός από εμάς.

Με εκτίμηση,
Παύλος Βογιατζής
Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Λέσβου