Οικ. Πράσινοι Β.Α: «Η Κομισιόν θα λάβει υπόψη τις επισημάνσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Ελλάδα;»


Η Κομισιόν θα λάβει υπόψη τις επισημάνσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Ελλάδα;


Και ενώ το Πανεπιστήμιο μας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται σε τριήμερη αναστολή λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών του (κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του) και οι εργαζόμενοι στους δήμους των νησιών μας, στην περιφέρεια αλλά και σε άλλους τομείς του δημοσίου βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, την ίδια ώρα τα δικαιώματα των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα πλήττονται βάναυσα με τις διατάξεις που προωθούνται μετά τη ψήφιση του μνημονίου ΙΙΙ. Μέτρα χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, μέτρα για εμάς, χωρίς εμάς, που σπαράζουν την κοινωνική συνοχή των νησιών μας.

Τρεις πράσινοι ευρωβουλευτές, ο Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), ο Ραούλ Ρομέβα (Ισπανία) και ο Ρούι Ταβάρες (Πορτογαλία) ζητάνε με σχετική γραπτή ερώτησή τους να μάθουν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την διαπίστωση της Επιτροπής Συνδικαλιστικής Ελευθερίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (I.L.O.) για εκτεταμένο έλλειμμα κοινωνικού διαλόγου στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα και επηρεάζουν τα δικαιώματα εργοδοτών και συνδικάτων σχετικά με την οργάνωση, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο. Στην ανακοίνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επισημαίνεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στον καθορισμό των περαιτέρω αλλαγών στο πλαίσιο των συμφωνιών με την Τρόικα που άπτονται θεμάτων σχετικών με τα δικαιώματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι 3 πράσινοι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και της συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι μεταξύ των θεμελιωδών αρχών της Δ.Ο.Ε. Η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για την Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι, Σύμβαση, αρ. 87 και τη Σύμβαση Σχετικά με το Δικαίωμα Οργάνωσης και Συλλογικής Διαπραγματεύσεως, αρ. 98. Τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν επίσης επικυρώσει αυτές τις Συμβάσεις. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο κοινωνικός διάλογος αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Δικαίωμα διαπραγμάτευσης και συλλογικών δράσεων») και στο άρθρο 12 του Κοινοτικού Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων του 1989.

Οι τρεις πράσινοι ευρωβουλευτές ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους ενημερώσει:

α. Πως προτίθεται να αντιδράσει και σε ποιες ενέργειες θα προβεί σε συνέχεια των διαπιστώσεων της έκθεσης;
β. Ποια ήταν η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο εντός της Τρόικας;
γ. Αν θεωρεί πως οι νέες συστάσεις παραβιάζουν το άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την Αρχή της Επικουρικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
δ. Προτίθεται να αποσύρει τις συγκεκριμένες συστάσεις προκειμένου να προστατεύσει τον κοινωνικό διάλογο και το δικαίωμα για  συλλογικές διαπραγματεύσεις στις υπό διάσωση χώρες.

Περιφερειακή Οργάνωση Βόρειου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων