ΟΟΣΑ: «Πρωταθλήτρια στο κάπνισμα και τα τροχαία η Ελλάδα»


Όπου τροχαίο και καπνιστές η Ελλάδα… πρώτη.
Αυτό έδειξε έρευνα του ΟΟΣΑ " Η υγεία στην Ευρώπη με μια ματιά" σε 35 κράτη. Με άλλα λόγια, στη χώρα μας,  η οποία δεν κάνει παιδιά,  κατοικούν οι περισσότεροι καπνιστές στην Ευρώπη ενώ έχουμε αριθμό ρεκόρ και στα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. 
Συγκεκριμένα, με το 19,1% του πληθυσμού της χώρας μας να έχει ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας του, οι Έλληνες κατακτούν το... χάλκινο μετάλλιο μετά τη Γερμανία και την Ιταλία. Αντίστοιχα, ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τις γεννήσεις, καθώς το 2010 καταγράφτηκαν 10,1 γεννήσεις ανά 1000 ανθρώπους, ενώ σε κάθε Ελληνίδα αναλογούν μόλις 1,5 γεννήσεις.
Ταυτόχρονα, 13,6 ανά 1000 ανθρώπους χάνουν τη ζωή τους ετησίως από τροχαία δυστυχήματα, αριθμός που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μετά τη Ρουμανία.
Όμως τι και αν οι Έλληνες είναι οι πιο θεριακλήδες; Τα ποσοστά καρκίνου των πνευμόνων δεν αγγίζουν πρωτιές στη λίστα των 35 χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 73 άνθρωποι ανά 100.000πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο των πνευμόνων. Όσον αφορά τις θανατηφόρες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, η Ελλάδα βρίσκεται στη 7η θέση από το τέλος της λίστας με 21,1 γυναίκες στις 100.000 να χάνουν ετησίως τη μάχη.

Την ίδια ώρα οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν στο 6,9%. Παρόλα αυτά κατέχουμε την υψηλότερη αναλογία γιατρών και πληθυσμό στην Ευρώπη, με 6,1 ειδικούς ανά χίλιους κατοίκους. Βέβαια οι κλίνες που αναλογούν σε 1000 κατοίκους αγγίζουν μόλις τις 4,9 δείχνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Πηγή star.gr