Προσλήψεις: 15.234 θέσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2015


Στις 15.234 ανέρχονται οι νέες προσλήψεις που θα γίνουν στο Δημόσιο την επόμενη τριετία σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Bουλή.


Συγκεκριμένα οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν:

στοχευμένες προσλήψεις υπαλλήλων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης

επέκταση της αναλογίας "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις" σε όλο το Δημόσιο μέχρι το 2016

έκρηξη της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα με μετακινήσεις υπαλλήλων σε όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών

τριετής ισχύς του πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ

μείωση των εποχικών υπάλλήλων κατά 20% σε σχέση με το 2012

Η απαρέγκλιτη τήρηση για όλο το Δημόσιο του κανόνα "1 προς 5" και επέκτασή του μέχρι το 2016, αποτελούν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις έναντι της τρόικας για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το 2013 θα πραγματοποιηθούν 3.571 προσλήψεις, το 2014 αντίστοιχα θα γίνουν 3.007 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 4.388 προσλήψεις το 2015 και 4.268 προσλήψεις το 2016. Την ίδια περίοδο (2013-2016) προβλέπεται ότι θα αποχωρήσουν 96.139 υπάλληλοι από το Δημόσιο.

Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που τίθενται στις διατάξεις τού προσφάτως ψηφισμένου νόμου αυξάνουν ακόμα περισσότερο την αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να προσληφθούν τα επόμενα χρόνια μόνο υπάλληλοι υψηλών προσόντων (πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης) ενώ οι θέσεις χαμηλών προσόντων (δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης) θα καλυφθούν από μετακινήσεις προσωπικού ή από εποχικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, προβλέπεται το "πάγωμα" των προσλήψεων για τα επόμενα δύο χρόνια στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη και στο υπουργείο Παιδείας.

Για το 2013 υπάρχει η πρόβλεψη ότι από τις 3.571 προσλήψεις, οι 1.181 αφορούν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (819 άτομα), το υπουργείο Οικονομικών (200 εφοριακοί) και το υπουργείο Δικαιοσύνης (162 απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστών).

Οι 2.390 προσλήψεις που υπολείπονται για το 2013 θα κατανεμηθούν στις υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί, αυξάνοντας όμως την αναλογία σε "1 προς 10" καθώς στην τοπική αυτοδιοίκηση "παγώνουν" οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι το 2016 καθώς και οι προσλήψεις σε υπουργεία (Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη).

Κινητικότητα και μετατάξεις

Στόχος της κυβέρνησης είναι να "καλύψει" τα κενά που έχουν δημιουργηθεί σε ανθρώπινο δυναμικό με μετακινήσεις προσωπικού οι οποίες προβλέπεται να είναι σαρωτικές τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου απελευθερώνονται οι υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού ακόμα και εκτός των ορίων του νομού που εργάζεται ο υπάλληλος και προβλέπονται εθελούσιες μετατάξεις ακόμα και σε χαμηλότερη εκπαιδευτική κατηγορία, προκειμένου ο εργαζόμενος να διατηρήσει τη θέση του.

Δικαίωμα διορισμού για 3 χρόνια

Μέχρι το 2016 θα έχουν τη δυνατότητα διορισμού οι επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνόμου.
Το θεσμικό πλαίσιο για τις προσλήψεις προβλέπει ότι ένας πολίτης που συμμετείχε με επιτυχία σε διαγωνισμό του Δημοσίου (μέσω ΑΣΕΠ) θα πρέπει να διοριστεί εντός τριών ετών στη θέση που έχει προκηρυχθεί. Για πρώτη φορά τίθεται χρονικό όριο για τον διορισμό των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτυχόντες αναμένεται να αποταθούν στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη με στόχο να εξασφαλίσουν τον διορισμό τους, που σε αρκετές περιπτώσεις εκκρεμεί από το 2008.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν δικαιωθεί όσοι επιτυχόντες προσέτρεξαν στη Δικαιοσύνη για την επίσπευση του διορισμού τους, καθώς η τοποθέτηση των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του Δημοσίου αποτελεί σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, "δικαίωμα στην περιουσία".

Πηγή ΕΘΝΟΣ