Και επίσημα η Λέσβος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων!!!
Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης
Βουνάτσος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Έχω τη μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια να ανακοινώσω περιχαρής στους συνδημότες μας τα ακόλουθα:
Στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της UNESCO, που έλαβε χώρα στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας, με απόφασή της, εντάχθηκε ολόκληρο το νησί της Λέσβου, στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, προστατευόμενων από τον παραπάνω Διεθνή Οργανισμό, κατ’ επέκτασιν του υπάρχοντος ήδη, όμως μόνο στη γνωστή προστατευόμενη περιοχή απολιθωμένων του Σιγρίου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το φάκελο υποψηφιότητας τον οποίο κατέθεσε ο Δήμος Λέσβου με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την αναγνώριση ολόκληρου του νησιού ως Γεωπάρκου και την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, το Γεωπάρκο Λέσβου, επεκτείνεται πλέον σε όλη την έκταση του νησιού.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης απαρτίζονταν από τον Δρ. G. Martini, Διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης απολιθωματοφόρας περιοχής Reserve Geologique Haute Provence των Γαλλικών Άλπεων και μέλος του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO και τον Δρ. A. Shueller, Διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης ηφαιστειακής περιοχής VulkanEifel της Γερμανίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.
Ο φάκελος υποψηφιότητας υποβλήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2011 στην αρμόδια Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στην UNESCO με επιστολή του Δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσου, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου και την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Την προσπάθεια ενίσχυσαν με την υποστήριξη και τη συμμετοχή πολλές υπηρεσίες και τοπικοί φορείς της Λέσβου όπως: η Κ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών – Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, το Ψηφιακό Μουσείο Γ. Ιακωβίδης του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, το Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο, το Μουσείο Τεριάντ, το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη.
Συγχαίρω τον Καθηγητή κ. Νίκο Ζούρο, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Γιάννη Τσακίρη και το επιτελείο των συνεργατών μας στο Δήμο, οι οποίοι προετοίμασαν τη σχετική αίτηση, το Δημοτικό μας Συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση υποβολής της ως άνω αίτησης, καθώς και όλους τους προαναφερόμενους για την ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν. Να λοιπόν που η μεθοδική και αγωνιστική προσπάθεια μας, απέφεραν το ως άνω ευτυχές αποτέλεσμα.
Αναλυτικότερη αναφορά για το μεγάλο αυτό επίτευγμα, το οποίο θα αποφέρει επιστημονικά, οικονομικά, πολιτιστικά, τουριστικά και άλλα πολλά οφέλη στο νησί μας και στους κατοίκους του, θα δοθούν σε κοινή συνέντευξη τύπου του Δημάρχου, του κ. Ζούρου και λοιπών παραγόντων, αυτή την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του Δημάρχου, στο Παλαιό Δημαρχείο».
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ