«Τις τελευταίες του μέρες διανύει το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι»


48ωρη απεργία πραγματοποιούν την Τετάρτη και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ζητώντας τη συνέχιση λειτουργίας του προγράμματος με τη μόνιμη και διαρκή χρηματοδότησή του.
Όλοι οι εργαζόμενοι από όλη τη χώρα θα συγκεντρωθούν αύριο στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το συνέδριο των Δημάρχων ζητώντας συνδρομή και από την ΚΕΔΕ. «Τις τελευταίες του μέρες διανύει το πρόγραμμα» θεωρεί ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στη Λέσβο Στράτος Γεωργέλης καθώς μετά από αλλεπάλληλες επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς δε φαίνεται να δίνεται λύση.
Αυτό σημαίνει ότι 4.000 εργαζόμενοι , από τους οποίους οι 70 στη Λέσβο, θα βρεθούν άνεργοι ενώ θα εγκαταλειφθούν οι 120.000 ηλικιωμένοι ( οι 1200 στη Λέσβο) που ωφελούνται σήμερα από τις υπηρεσίες του προγράμματος. Όπως τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο κύριος Γεωργέλης διαχειριστής του προγράμματος από δω και πέρα θα είναι το ΙΚΑ και με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί θα εξαιρεθούν χιλιάδες ηλικιωμένοι αφού για να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να είναι πάνω από 78 ετών, να έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισόδημα του να μην υπερβαίνει την κλίμακα του ΕΚΑΣ, δηλαδή 3.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται τα άτομα με απόλυτη αναπηρία (80% και άνω). Και βέβαια στη νέα μορφή του προγράμματος δεν υπάρχει μέριμνα για τους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αποτελεί τη μοναδική δομή φροντίδας ηλικιωμένων και εδώ και χρόνια εισπράττει μόνο υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την ομαλή συνέχιση λειτουργίας του. Οι εργαζόμενοι όμως είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο «κύκλος της ζωής» του προγράμματος κλείνει οριστικά.