Αντίστροφη μέτρηση για την Εμπορική


ΕΝΤΟΝΗ πολιτική χροιά αποκτά το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τεθούν επί τάπητος οι προσφορές που έχουν καταθέσει για την Εμπορική Τράπεζα οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank.
Τα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά με τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Α. Μέρκελ ασφαλώς και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις ραγδαίες ανακατατάξεις –που ξεκίνησαν και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν– στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα. 

«Αν μη τι άλλο, η διοίκηση της Credit Agricole θα περιμένει τα αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού καθώς και το κλίμα που θα διαμορφωθεί αμέσως μετά για την τύχη της Ελλάδας στο άμεσο μέλλον, πριν προσέλθει στο κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο της Δευτέρας», επισημαίνει έμπειρος τραπεζίτης. «Είναι προφανές», τονίζει ο ίδιος, «ότι οι εξελίξεις στο πιστωτικό σύστημα έχουν καλώς ή κακώς και έντονη πολιτική διάσταση». Από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού τις τελευταίες ώρες θα αποσαφηνιστούν η πρόθεση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και η διάθεση Βερολίνου και Παρισιού να αφήσουν ανοιχτό το παράθυρο παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, καταλήγει ο ίδιος.

Ως εκ τούτου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Είτε δηλαδή οι Γάλλοι θα προχωρήσουν στη λήψη άμεσης απόφασης για την τύχη της Εμπορικής Τράπεζας και τον νέο ιδιοκτήτη είτε τελικά θα αποφασίσουν την παράταση της διαδικασίας ως και την ανακοίνωση της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικας, η οποία αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, απόφαση ωστόσο που συνεπάγεται και την επικαιροποίηση των δεσμευτικών προσφορών που έχουν καταθέσει η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank.

Οι κινήσεις αντεπίθεσης

Και ενώ οι ώρες για την τελική μάχη για την Εμπορική Τράπεζα μετρούν αντίστροφα, τα επιτελεία των τριών «μεγάλων» ετοιμάζουν τις κινήσεις τους για την περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι το επιδιωκόμενο και τελικά δεν θα είναι αυτοί ο τελικός νικητής.

Μάλιστα τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες και είναι έτοιμη να εντάξει στον όμιλό της το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 'Αλλωστε κυρίαρχη είναι η αίσθηση πως μετά την ανακοίνωση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ως γνωστόν, οι δύο οργανισμοί «δένονται» μετοχικά, καθώς ο ένας ελέγχει το 10% των μετοχών του άλλου. Όπερ σημαίνει ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ενός θα σηματοδοτήσει την αντίστοιχη διαδικασία και για τον άλλον.
Βεβαίως η τραπεζική «πιάτσα» επιμένει ότι αργά η γρήγορα η νέα διοίκηση της ΕΤΕ θα επιχειρήσει μια συνολικότερη κίνηση προς το μέτωπο που θα συμπτύξουν Τράπεζα Πειραιώς και Αγροτική Τράπεζα, μετά την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Εννοείται ότι σε αυτή την περίπτωση η Εμπορική θα καταλήξει στην Alpha Bank. Αν ωστόσο τελικός νικητής είναι η Εθνική Τράπεζα, τότε θα είναι η Alpha Bank αυτή που θα πρέπει να αναζητήσει «αλλού» την τύχη της.

Για την περίπτωση όμως του ΤΤ φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως και η Eurobank, η οποία σημειωτέον ελέγχει ήδη περίπου το 7% του μετοχικού του κεφαλαίου, όπως άλλο ένα 7% ελέγχει και η Εθνική Τράπεζα. Σε ενδεχόμενη απώλεια της Εμπορικής Τράπεζας η διεκδίκηση του ΤΤ θα αποτελέσει μονόδρομο για τον όμιλο Λάτση, καθώς τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλες εναλλακτικές προκειμένου η Eurobank να μην μείνει πίσω στην κούρσα του ανταγωνισμού.

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η … κατά κύματα αναδιάταξη του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, καθώς μετά την απόκτηση της good ATEbank από την Τράπεζα Πειραιώς και τη διαφαινόμενη –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, τη σκυτάλη των ανακατατάξεων παραλαμβάνουν οι κυπριακές τράπεζες.

Παράλληλα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη σταδιακή απορρόφησή των μικρομεσαίων τραπεζών από τους μεγαλύτερους ομίλους που θα δημιουργηθούν μέσω των υπό προώθηση συγχωνεύσεων. Μάλιστα, υπέρ αυτού του σχεδίου τάσσονται και τα μέλη της τρόικας, καθώς θεωρούν ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το ποσοστό συγκέντρωσης που θέλουν να επιτευχθεί επί ελληνικού εδάφους.

Πηγή: Express.gr