Μαίνονται τα μέτωπα- ΟΧΙ από την Ελλάδα στην Τουρκία για βοήθεια στην Χίο


Update 18:00

    -   ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
    -   Προσπάθησαν να βάλουν 3 φωτιές στον Καταρράκτη χθες το βράδυ!
    -    Επιστρατεύουν την ΕΥΠ για τη φωτιά στη Χίο
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του politischios.gr για την Πύρινη Κόλαση της Χίου:



14:15: Στη μάχη του πύρινου μετώπου όλες οι δυνάμεις της εθελοντικής ομάδας "Όμικρον" με 3 μεγάλα βυτιοφόρα και 1 όχημα με εθελοντές. Στο σημείο επιχειρούν και οπλίτες της Ταξιαρχίας.

14:25: Έκκληση για τρόφιμα και νερά στους εθελοντές στο Τουριστικό χωριό του Αίπους.

14:45: Το τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Χίου ενημερώνει ότι το πρόγραμμα ξενάγησης στα μνημεία της Χίου για τις μέρες Τρίτη 21/8 (Ανάβατος), Τετάρτη 22/8 (Ολύμποι) και Πέμπτη 23/8/12 (Νέα Μονή), δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί στο νησί μας.

16.14: Σωρεία διαμαρτυριών συγκεντρώνει το πρόσωπο του Δασάρχη Κώστα Μπέλλα κυρίως για το γεγονός ότι όπως αναφέρουν πλέον από άρκη σε άκρη στο νησί, η εμμονή του στο γράμμα του Νόμου (θεωρητικά πάντα) σε συνδυασμό με τον κίνδυνο προστίμων, προκάλεσε γενικό και χρόνιο μπλακ άουτ στην κοπή δένδρων.

16.19: Το ενδιαφέρον ξένων Μέσων Ενημέρωσης έχει στρέψει η καταστροφική πυρκαγιά της Χίου. Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του Αγγλικού BBC το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο σύνδεσμο: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-19323968

16.22: Και εδώ η αναφροά του αμερικανικού δικτύου CNN: http://edition.cnn.com/2012/08/18/world/europe/greece-fire/index.html?ir...

16.40: Την εμπειρία του από τα μέτωπα της πυρκαγιάς μετέφερε σε Μέσα Ενημέρωσης της Λέσβου ένας εθελοντής, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη σε ένταση και ζημιές. Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις του: http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=54168&type=1&kata=0

17:33: Σύμφωνα με νεώτερες μετρήσεις των καμένων εκτάσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), οι συνολικά καμένες εκτάσεις από την εν λόγω πυρκαγιά ανέρχονται σε (145.890) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Ειδικότερα η σύνθεση των προαναφερόμενων καμένων εκτάσεων είναι η εξής:

α) Το 7,99% δάση πλατύφυλλων.
β) Το 16,05% βλάστηση σκληρόφυλλων.
γ) Το 19,8% θαμνώδεις εκτάσεις.
δ) Το 30,02% διάφορες φυτικές περιοχές και
ε) Το 26,14% αγροτικές εκτάσεις.

ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Τη βοήθεια από την τουρκική πλευρά σε ότι αφορά τον αγώνα για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου της Χίου, φαίνεται ότι απέρριψε η πολιτεία σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στον «π» δημοσιογράφοι των Τουρκικών Μ.Μ.Ε., σε Σμύρνη και Τσεσμέ.
Όπως είπαν οι ίδιοι η πυροσβεστική διοίκηση της Σμύρνης προσφέρθηκε να δώσει χείρα βοηθείας μεταφέροντας πυροσβέστες, οχήματα αλλά και μικρού τύπου αεροσκάφη στη Χίο προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση των μετώπων που εδώ και 3 ημέρες καίνε το νησί.
Η απάντηση από την ελληνική πολιτεία ήταν άμεση, αφού σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους το αίτημα για βοήθεια επεστράφη στους γείτονες άγνωστο για ποιο λόγο μέχρι στιγμής.
Άγνοια για το περιστατικό πάντως δηλώνει η πλειονότητα των φορέων της Χίου, ενώ η πολιτεία διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση, ότι υπήρξε αίτημα για βοήθεια από τουρκικής πλευράς.

Προσπάθησαν να βάλουν 3 φωτιές στον Καταρράκτη χθες το βράδυ!

Τις υποψίες για συντονισμένη προσπάθεια καταστροφής του νησιού ενίσχυσε η χθεσινή απόπειρα να ανάψουν τρεις φωτιές στην ευρύτερη περιοχή του Καταρράκτη, που όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τους εθελοντές της Ιωνίας.
Αργά το βράδυ και ενώ η φωτιά μαίνονταν σε όλα τα μέτωπα δεχόμενη όλη την προσοχή των επίγειων μέσων, στον Καταρράκτη άναψαν τρεις φωτιές που χάρη στις προσπάθειες των εθελοντών που είχαν μείνει και περιπολούσαν στην περιοχή, τέθηκαν υπό έλεγχο πριν προλάβουν να λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.
Οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για απροκάλυπτο σχέδιο καταστροφής του νησιού αφού μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός της επιλογής του Καταρράκτη, περιοχή από την οποία ξέσπαγε πυρκαγιά θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής διασκορπισμένες σε άλλα μέτωπα της φωτιάς.

«Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν αποκαλύψουμε τους ένοχους»

Με δηλώσεις του το πρωί στο MEGA ο Υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής Χίου Κ. Μουσουρούλης ξεκαθάρισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν άμεσα τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς, ενώ για πρώτη φορά ανέφερε δημόσια ότι οι υποψίες για εμπρησμό και οργανωμένο σχέδιο είναι περισσότερο από βάσιμες. «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν αποκαλυφθούν οι ένοχοι. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνουν κατανοητά τα αίτια αυτής της καταστροφής και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιων της Δικαιοσύνης», τόνισε ο υπουργός, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση θα ξεκινήσει η προσπάθεια καταγραφής των ζημιών, μιας και ο ίδιος βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον διοικητή του ΕΛΓΑ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανακούφιση των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών και μελισσοκόμων.

Πηγή ρεπορτάζ http://politischios.gr 

Επιστρατεύουν την ΕΥΠ για τη φωτιά στη Χίο

Τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στη διερεύνηση των αιτίων των καταστροφικών πυρκαγιών προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, καθώς έκανε λόγο για ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών σε πολλές περιπτώσεις, ανάμεσα τους και οι πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο. Σημειώνεται ότι μόνο μέσα σε τρεις μέρες εκδηλώθηκαν 282 πυρκαγιές.

«Υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία της περιουσίας και της ζωής των πολιτών»
Η χώρα αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, είπε ο κ. Δένδιας, έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών - τις τελευταίες 10 ημέρες εκδηλώθηκαν 589 πυρκαγιές, ενώ μόλις σήμερα το πρωί είχαμε νέες 16 πυρκαγιές.
Όπως τόνισε ο υπουργός, στο πλαίσιο αυτό, και με αίσθηση των προβλημάτων σε επίπεδο υλικού, η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία της περιουσίας και της ζωής των πολιτών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ


Update 12:10 Χίος: Συνεχίζεται η καταστροφή-Προσπάθειες εμπρησμού

09.38 Νέες λεπτομέρειες για την προσπαθεια εμπρησμού στον Καταράκτη. Η πρώτη προσπάθεια με δυο εστίες έγινε στο νεκροταφειο Καταράκτη και η δεύτερη στην είσοδο της Παγίδας σε απόσταστη 3,5 χιλ. από το πρώτο σημείο. Ευρήματα στα χέρια της Αστυνομίας , εξετάζονται ήδη από τις αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε αλουμινόχαρτο με ύποπτο περιεχόμενο.
09.42: Μεγάλη αναστάτωση από τις 3 απόπειρες φωτιάς που επιχειρήθηκαν το βράδυ στην περιοχή του Καταρράκτη. (Διαβάστε την είδηση στην κεντρική σελίδα του politischios.gr)
09.43: Με δηλώσεις του στο MEGA ο Υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης ξεκαθάρισε ότι: "Η πολιτεία δεν θα ησυχάσει εάν δεν αποκαλυφθούν οι ένοχοι του εγκλήματος", ενώ όπως ανέφερε υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
09.51: Την περιφρούρηση της περιοχής Νενήτων, Καλλιμασιάς και Καταρράκτη από Λιμενικό και Αστυνομία υπό το φόβο νέας απόπειρας εμπρησμού, ζήτησε ο πρόεδρος των Νενήτων Τάκης Ταναϊνης.
09.55: Από αύριο αναμέννεται στη Χίο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την πρώτη αποτίμηση των ζημιών που ξεπερνούν τα 120.000 στρέμματα.
09.56: Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Τσαυτάρη η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου Κόρης Γεφύρι. Άμεση αναμέννεται η εγκατάστασή του στο χώρο εργασιών του φράγματος.
10.26: Ευρύματα εντόπισε και ερευνά η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου στην Εθνική Οδό Χίου- Καταρράκτη και συγκεκριμένα στην διαστάυρωση προς Παγίδα. Οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους δυο μικρά μπουκάλια με υπόλειμματα λαδιού, τα οποία και εξετάζονται για αποτυπώματα. Ενδεχομένως να σχετίζονται με τις 3 απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Καταρράκτη χθες το βράδυ γύρω στις 02.30.
10:45: Στο μέτωπο της Σιδηρούντας επιχειρούν αυτή τη στιγμή 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα που με συνεχείς ρίψεις νερού, επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά
11.03 Την άμεση εκταμίευση του ποσού των 1.500.000 € προς το Δήμο Χίου , για την αντιμετώπιση των πρώτων έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει, μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νησί, στον τομέα των υποδομών και της αντιπλημμυρικής προστασίας, ζητά ο Δήμος Χίου από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
11.08: Και σήμερα το Επιμελητήριο με πρωτοβουλία του θα μεταφέρει εθελοντές που επιθυμούν να βοηθήσουν στα μέτωπα της πυρκαγιάς. Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου διέθεσε το λεωφορείο του για την μεταφορά όπως και η ΠΕΚΕΒ το δικό της.
11:15: Καρπούς φαίνεται ότι απέδωσε η επέμβαση του εναέριων μέσων στη Σιδηρούντα καθώς το πύρινο μέτωπο φαίνεται ότι είναι σε ύφεση.
11:34: Ανυπολόγιστη η καταστροφή στη Χίο από την πυρκαγιά που μαίνεται για τέταρτη συνεχή μέρα σε δυο μέτωπα μεταξύ Ολύμπων και Μεστών και μεταξύ Αναβάτου και Αυγωνύμων. Για καταστροφή των μαστιχοπαραγωγών, έκανε λόγο ο Ευθύμιος Μονίαρος, πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 984 και τον Νεκτάριο Νότη, τόνισε ότι έχει χαθεί το 25% της παραγωγής. 
11:58: "Είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση στα Νότια ενώ στα βόρεια κάνουμε ότι είναι δυνατό για να περιοριστεί το μέτωπο. Έχουμε πολλές αναζωπυρώσεις στην περιοχή", ανέφερε πριν λίγο στον "π" ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Ν. Γιακαλής που σπεύδει στη Σιδηρούντα.
11.37 Μέσα στη χαράδρα ανάμεσα σε Αψηλές και Ανδρόλακο εξακολουθεί να καίει η φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες ευτυχώς δεν έχει περάσει από την αντιπυρική ζώνη.
12.02: Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Βουλευτής Χίου, Κωστής Μουσουρούλης θα δώσει συνέντευξη τύπου με θέμα την πυρκαγιά που κατέκαψε τη Χίο, σήμερα Τρίτη 21 Αυγούστου 2012, στις 15.00, στο πολιτικό του γραφείο (Λεωφ. Αιγαίου 50)


Update 09:40 ημέρα 4η

Την τελική μάχη που θα οδηγήσει στην κατάσβεση στην πυρκαγιάς δίνουν για 4η μέρα οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στα δύο μέτωπα που παραμένουν ενεργά σε Σιδηρούντα και Ολύμπους. Η μικρότερη ένταση του ανέμου αφήνει ελπίδες ότι παρά τις αντιξοότητες, την κούραση και την καταπόνηση των πυροσβεστών, εθελοντών και απλών πολιτών που έσπευσαν στα μέτωπα της φωτιάς όλο το βράδυ, θα καταφέρουν τελικά να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την λαίλαπα που κατέστρεψε περισσότερα από 120.000 στρέμματα, αφήνοντας στο νησί ανεπανόρθωτες ζημιές στον φυσικό και ζωϊκό πλούτο.

Σιδηρούντα

Στην ευρύτερη περιοχή της Σιδηρούντας το μέτωπο κινήθηκε βόρεια, όμως η υπεράνθρωπη προσπάθεια των δυνάμεων κατάφερε να συγκρατήσει την φωτιά περιορίζοντάς την στα υψηλότερα σημεία της περιοχής, ενώ από νωρίς το πρωί στη μάχη έχουν ριχτεί και δύο ελικόπτερα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ολύμποι

Στα νότια το πρόβλημα με τις αναζωπυρώσεις ναι μεν είναι έντονο, ωστόσο υπάρχει η πεποίθηση πως παρά την περιοδική ένταση της φωτιάς δεν θα καταφέρει να επεκταθεί περαιτέρω και θα αντιμετωπιστεί αργά ή γρήγορα.

Στάχτη 127.400 στρέμματα

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περί ώρα 02:30 την 18 Αυγούστου 2012 στην περιοχή Καρυών - Νέα Μονή σε δασική έκταση και λόγω των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές από τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Χίου, όπως Ανάβατος, Αυγώνυμα, Λίθιο, Βέσσα, Έλατα, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πυργί, Όλύμποι, Καρύντα, Άγ. Γεώργιο Συκούσας, Σιδηρούντα, όπου μαίνεται για 3η μέρα, συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο πααρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, εθελοντών, στρατιωτών και κατοίκων. Σύμφωνα με νεώτερες μετρήσεις των καμένων εκτάσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), οι συνολικά καμένες εκτάσεις από την εν λόγω πυρκαγιά ανέρχονται σε (127.400) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. 

Ειδικότερα η σύνθεση των καμένων εκτάσεων είναι η εξής:

α) Το 4,56% δάση πλατύφυλλων.
β) Το 17,58% βλάστηση σκληρόφυλλων.
γ) Το 20,26% θαμνώδεις εκτάσεις.
δ) Το 30,49% διάφορες φυτικές περιοχές και
ε) Το 27,12% αγροτικές εκτάσεις.

Σημείωση*: Μέχρι την 19 Αυγούστου 2012 η καταγραφείσα ζημιά ήταν 77.400 στρέμματα. Η νεώτερη καταγραφή των ζημιών έγινε την 20 Αυγούστου 2012.
Έρευνα:  Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου Π.Σ,ε.α, νομικού

πηγή http://politischios.gr

08.19 Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στους Ποταμούς Ολύμπων ενώ στο δυτικό μέτωπο συνεχίζει η φωτιά στις Αψηλές στη χαράδρα ανάμεσα με τον Ανδρόλακκο. Ωστόσο στις Αψηλές έτοιμη είναι μεγάλη αντιπυρική ζώνη που κατασκευάστηκε χθες
.
08.31 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΡΑΚΤΗ! ΤΡΕΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ...ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΣΒΗΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ. TA ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 03.15 ΕΔΡΑΣΑΝ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ.

08.51 Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στη Χιο για να έχουν μια πρώτη εικόνα της καταστροφής.

08.52 Ομάδα βουλευτών στέλνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή http://kounoupi.gr/