2 δισ. ευρώ τον χρόνο από την κρουαζιέρα στην Ελλάδα!!!


Προϋποθέσεις, η αναβάθμιση λιμανιών και η πλήρης άρση του καμποτάζ σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής

Θησαυρό για την ελληνική οικονομία κρύβει ο κλάδος της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Με στοχευμένες ενέργειες όπως η πλήρης άρση του καμποτάζ (προωθήθηκε σχετική ρύθμιση τον Απρίλιο του 2012) και η αναβάθμιση των λιμανιών, τα ετήσια έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 2 δισ. ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011.
Η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό κρουαζιέρας, αλλά δεν καταφέρνει να απορροφήσει τα τουριστικά έσοδα που της αναλογούν, καθώς τα ελληνικά λιμάνια δεν προτιμώνται ως σημεία εκκίνησης κρουαζιέρας (home ports) λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Η αδυναμία αυτή είναι καίριας σημασίας, καθώς η μέση δαπάνη ανά επιβάτη είναι της τάξης των 600 ευρώ στα λιμάνια εκκίνησης (κόστος καυσίμων, δαπάνες διαμονής κ.ά.) και της τάξης των 80 ευρώ στα λιμάνια διέλευσης (ports of call).
Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τον κλάδο της κρουαζιέρας, η Ελλάδα την επόμενη πενταετία μπορεί να απορροφήσει ακόμα υψηλότερο όφελος αν:

- Προωθηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης για τη διαχείριση τερματικών των σταθμών και την κατασκευή βελτιωτικών έργων.
- Βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα σε τομείς όπως οι επισκευές πλοίων και η τροφοδοσία καυσίμων.
- Διαμορφωθεί στρατηγική για την ομαλή άφιξη των τουριστών, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς για την περίοδο 2012-2016, το οποίο περιλαμβάνει δαπάνες της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και προβλέπει επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας (με έξι νέες θέσεις πρόσδεσης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων), δημιουργία σταθμών εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας και λοιπές υποδομές όπως ξενοδοχείο 5 αστέρων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής, στο σενάριο αύξησης του home porting - ώστε τα 2/3 των επιβατών που επισκέπτονται την Ελλάδα να ξεκινούν από ελληνικά λιμάνια - η προαναφερθείσα αύξηση της διεθνούς ζήτησης θα μπορούσε να εκτινάξει τα ετήσια έσοδα από την κρουαζιέρα σε επίπεδο κοντά στα 2 δισ. ευρώ το 2016.

Ταχεία ανάπτυξη. Η κρουαζιέρα αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, με τους επιβάτες σε παγκόσμιο επίπεδο να διπλασιάζονται την τελευταία δεκαετία και να ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια το 2011. Ο κλάδος αντιπροσωπεύει το περίπου 2% των συνολικών τουριστικών αφίξεων σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8% την τελευταία εικοσαετία, σε σχέση με 4% για τον συνολικό τουρισμό.
Οι κινητήριες δυνάμεις αυτής της ανόδου είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος παγκοσμίως, καθώς και η συγκράτηση των τιμών στα πακέτα κρουαζιέρας (κυρίως λόγω οικονομιών κλίμακας). Σε αυτή τη διεθνή άνθηση του κλάδου η Μεσόγειος αναδεικνύεται βασικός προορισμός, καταφέρνοντας τα τελευταία χρόνια να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας (στο 21% το 2009 από 15% το 2004). Οι χώρες με την υψηλότερη επισκεψιμότητα στην Ευρώπη είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα - οι οποίες ελκύουν η καθεμιά 2-2,5 εκατ. τουρίστες κρουαζιέρας ετησίως.
Μάλιστα, η διεθνής ζήτηση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. τουρίστες το 2016. Ενδεικτικό της ανοδικής τάσης που παρουσιάζει η ζήτηση του κλάδου ήταν η μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 15% στην επιβατική κίνηση κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά κατά την τριετία 2009-2011.
Η διεθνής ζήτηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδάς), η οποία αποτελεί χώρα προέλευσης του 60% των επιβατών κρουαζιέρας. Ωστόσο οι ευρωπαίοι τουρίστες (προερχόμενοι κυρίως από τη Βρετανία και τη Γερμανία) κερδίζουν συνεχώς μερίδιο αγοράς (30% το 2011, από 21% το 2000 και 14% το 1990).
Εστιάζοντας στην ευρωπαϊκή αγορά, το 2011 δραστηριοποιήθηκαν έως και 200 κρουαζιερόπλοια (60% της παγκόσμιας δυναμικότητας) με μέση χωρητικότητα 1.200 επιβατών. Η Μεσόγειος συγκέντρωσε περίπου το 75% των επιβατών που επέλεξαν ευρωπαϊκό προορισμό, ενώ οι υπόλοιποι μοιράστηκαν μεταξύ Βόρειας Ευρώπης και Ατλαντικού.

πηγή tanea.gr