ΣΟΚ: Στο 1,40€ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης


Τουλάχιστον 500 ευρώ παραπάνω θα πληρώσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση.


Η εξίσωση του φόρου κατά 80% στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης που ψηφίστηκε πέρυσι και θα εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου οπότε θα ξεκινήσει η διάθεση του στους καταναλωτές, αναμένεται να κάνει το φετινό χειμώνα ακόμη πιο ψυχρό.

Πέρυσι είχαμε μείωση της κατανάλωσης στην περιφέρεια της τάξης του 30% με 40%, όταν το πετρέλαιο θέρμανσης είχε από 0,90 λεπτά έως 1,05 ευρώ το λίτρο. Φέτος η διάθεση του πετρελαίου θα ξεκινήσει από 1,40 ευρώ το λίτρο. Δεν είναι δυνατόν να πωληθεί πετρέλαιο με αυτή την τιμή. Ήδη ο κόσμος από πέρυσι έχει στραφεί σε άλλες μορφές θέρμανσης, όπως ξύλο, ηλεκτρισμό και πέλετς.

Αυτές οι μορφές θέρμανσης δεν αποφέρουν φόρους, ούτε ΦΠΑ στο κράτος. Εμείς θεωρούμε απαράδεκτη την εφαρμογή αυτού το φόρου και ζητάμε άμεσα να αλλάξει γιατί θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο ο κλάδος και χιλιάδες κόσμος θα βγει στην ανεργία.

Από το 2009 έως σήμερα έχουν κλείσει 1.200 πρατήρια και φέτος που ο κόσμος θα σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο κατά 50% και παραπάνω, τουλάχιστον 1.000 πρατήρια ειδικά στην περιφέρεια που βασίζουν την ύπαρξη τους στο πετρέλαιο θέρμανσης θα κλείσουν.

Με πληροφορίες από newsit.gr