Καραβιές Τούρκων τουριστών στην Λέσβο


Ολόκληρες καραβιές Τούρκων τουριστών έρχονται καθημερινά στη Λέσβο το τελευταίο διάστημα. Όπως μας ενημέρωσε ο τουριστικός πράκτορας Άρης Λαζαρής, μεθαύριο Σάββατο αναμένεται να έρθουν 800 άτομα, το προηγούμενο Σάββατο είχαν έλθει 850 άτομα και χθες Τετάρτη ήρθαν 300.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι έχουμε πραγματική απόβαση Τούρκων τουριστών στη Λέσβο. Τα τριήμερα Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής, οι αφίξεις φθάνουν έως και τα 1.000 άτομα, ενώ τις καθημερινές κυμαίνονται μεταξύ 200 και 300 ατόμων.

Σε αντίθεση με τη φήμη που θέλει οι τουρίστες αυτοί να μένουν στην πόλη της Μυτιλήνης, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, που χθες βρέθηκε στο Τελωνείο της Μυτιλήνης, μας είπε ότι οι Τούρκοι τουρίστες μοιράζονται σε όλο το νησί, καθώς άλλα γκρουπ φεύγουν για την Πέτρα και το Μόλυβο και άλλα για το Πλωμάρι.

Αποτέλεσμα της προβολής

Ο κ. Λαζαρής αποδίδει τη μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία στις προσπάθειες προβολής που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και στη συστηματική δουλειά που καταβάλλεται από τους τουριστικούς πράκτορες για ανάπτυξη συνεργασιών με Τούρκους συναδέλφους τους.

Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω αριθμοί στο τέλος του μήνα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, θα δούμε τον αριθμό των Τούρκων τουριστών να εκτινάσσεται κατά πολύ πάνω από τις 2.899 που ήταν πέρυσι τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων, Γιάννης Σαμιώτης, επιβεβαιώνει το μεγάλο αριθμό Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται τη Λέσβο και υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στον Αύγουστο να δούμε έως και 3.000 αφίξεις ανά ημέρα. Παράλληλα σημειώνει: «Στην Τουρκία πάντα υπήρχε θετική εικόνα για την Ευρώπη. Κι εμάς μάς βλέπουν ως Ευρώπη. Γι’ αυτό και έρχονται έτσι μαζικά. Φοβάμαι ότι έτσι όπως πάμε, σε λίγο δε θα έχουμε πού να τους κοιμίσουμε.»

Ο κύριος όγκος των επισκεπτών που έρχονται στη Λέσβο, είναι για μια ημέρα και οι επισκέπτες που έρχονται για τρεις ή περισσότερες ημέρες, παραμένουν μειοψηφία. Ο κ. Σαμιώτης διευκρινίζει επ’ αυτού: «Οι Τούρκοι κάνουν ό,τι κάναμε κι εμείς όταν “ανακαλύψαμε” το Αϊβαλί. Έρχονται στην αρχή για μια ημέρα προκειμένου να γνωρίσουν τον τόπο μας, να δουν πώς είναι τα πράγματα εδώ και μετά έρχονται για τρεις μέρες ή και περισσότερο.

Τους αρέσουν τα φαγητά μας, η ζωή στο νησί μας, ο τρόπος που διασκεδάζουν, γι’ αυτό έρχονται και ξαναέρχονται.»

Άλλη μια σύσκεψη για τα προβλήματα που παραμένουν

Σύσκεψη φορέων της Λέσβου έγινε χθες το μεσημέρι στο χώρο του Τελωνείου Μυτιλήνης. Αντικείμενο, για ακόμη μια φορά, ήταν η επιτάχυνση του ελέγχου των διαβατηρίων και ιδιαίτερα η διαδικασία έκδοσης βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά το πρόβλημα που εμφανίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην εξυπηρέτηση 25 επισκεπτών που έφθασαν στη Μυτιλήνη για να βγάλουν βίζα επί τόπου. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, καθώς έπρεπε να περιμένουν με ρυθμό εξυπηρέτησης ένα άτομο κάθε τέταρτο της ώρας. Αποτέλεσμα, ο τελευταίος να φύγει από το Τελωνείο αργά το απόγευμα.

Συμφωνήθηκε να γίνουν ορισμένες άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου οι τουρίστες να μην περιμένουν επί ώρες στο λιοπύρι. Δηλαδή στόχος είναι να βελτιωθούν ποιοτικά οι συνθήκες αναμονής, αφού δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα για την ποσοτική μείωση του χρόνου. Από εκεί και πέρα, θα γίνει μελέτη ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες μόνιμες υποδομές στο χώρο αναμονής.

Σε ότι αφορά στη μείωση του χρόνου αναμονής, η μόνη λύση είναι να αυξηθούν τα γκισέ όπου εξυπηρετούνται οι τουρίστες που θέλουν να βγάλουν βίζα στο Τελωνείο της Μυτιλήνης.

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τελωνείου Μυτιλήνης, της Αστυνομίας, των Τουριστικών Πρακτόρων, του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Λιμενικού Ταμείου και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης.

πηγή Νίκος Μανάβης Εφημερίδα εμπρός