Νέα απάτη σε βάρος του ΙΚΑ

Άλλη μία υπόθεση απάτης σε βάρος του ΙΚΑ μέσω ηλεκτρονικής υποβολής ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων εξιχνιάστηκε από την ΕΛΑΣ.
Το ίδρυμα υπέστη ζημιά 40.000 ευρώ, ενώ για στην υπόθεση ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή 42χρονου ιδιοκτήτη λογιστικού γραφείου στην Πτολεμαΐδα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε έπειτα από καταγγελίες υπευθύνων δύο υποκαταστημάτων του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις. Σύμφωνα με αυτές άγνωστα άτομα με τη χρήση συνολικά 8 ηλεκτρονικών ιχνών, είχαν υποβάλλει ηλεκτρονικά, ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Είχαν δηλώσει εικονικά αλλοδαπούς και ημεδαπούς ως εργάτες οικοδομικών έργων και ημέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι δηλωμένοι εργάτες έπαιρναν τα ένσημα ασφάλισης και τις παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα κ.ά.), χωρίς ποτέ να καταβάλλονται οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν το σημείο προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, το οποίο ήταν το λογιστικό γραφείο 42χρονου. Κατά τον έλεγχο που έκαναν κατέσχεσαν 1 σκληρό δίσκο Η/Υ και 5 εκτυπωμένες σελίδες από ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου, οι οποίες περιλαμβάνουν κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα του φορέα (ΙΚΑ) για την υποβολή ενσήμων σε άτομα που φέρονται ότι εργάζονταν σε οικοδομικά έργα, καθώς, επίσης, και ηλεκτρονικά μηνύματα του φορέα (ΙΚΑ)  για την απενεργοποίηση αυτών των κωδικών .

Το προανακριτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί για τον 42χρονο ιδιοκτήτη του λογιστικού γραφείου, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης.

Στις περιπτώσεις αυτές εξακριβώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι εμπλεκόμενοι, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Ι.Κ.Α. οι ζημιές που έχει υποστεί το Ίδρυμα υπερβαίνουν τα 3.040.000 ευρώ.

με πληροφορίες από το ethnos.gr